[Muokattu: 23.9.2008]

RAID-tekniikka (3-A) [ < Kahdennukset < Fyysinen turval... ]

Redundant Arrays of Inexpensive Disks (1987-) eli RAID on menettely, jolla on seuraavanlainen idea: Käyttämällä edullisia vakiokomponentteja voidaan tiedon tallennusta tehostaa rinnakkaistuksella ja turvata kahdennuksen avulla. Erilaisia tasoja on määritelty virallisesti 0-6, joista tärkeimmät ovat 0, 1, 5, ja 6. Ne käyttävät seuraavia perusmekanismeja: RAID-tasoja ovat Suorituskyvyn kannalta voi olla merkitystä sillä, miten levyjen lukemisen ja kirjoittamisen määrä suhtautuvat toisiinsa. WWW-palvelin, jolta luetaan paljon enemmän kuin kirjoitetaan, voi hyötyä 5-tasosta, kun taas interaktiivisen tietokannan tai kehitysympäristön kannattaisi käyttää 10- tai 01-tasoa.

Kun toipumiskykyinen RAID-järjestelmä menettää yhden levyn, suorituskyky tietenkin heikkenee ja järjestelmä on tavallista haavoittuvampi. Kun levy korvataan, resursseja kuluu hajautuksen rakentamiseen uudelleen.

Pelkkien levyjen lisäksi on muistettava kahdentaa (riittävästi) myös virtalähteet, ohjaimet ja kaapelointi.

Lisätietoja mm. Wikipedian sivulla tai monipuolinen "hajautettu" esittely.

RAID-ideaa voidaan toteuttaa ylemmällä ohjelmistotasolla monistamalla tiedostojärjestelmiä. Ylemmän tason ansiosta saadaan huomioiduiksi tiedostojen erilaiset turvatarpeet, jotka voidaan ilmaista tiedostojen metadatassa. Tässä voidaan ottaa mukaan myös luottamuksellisuus. Tutkimushanke tällaiseksi järjestelmäksi on nimeltään RAIF .